Cornellà en Comú-Crida per Cornellà davant la situació de María Carmen López Álvarez com a regidora no adscrita

El passat 25 de maig de 2016 el Ple municipal restava formalment assabentat de la decisió de María Carmen López Álvarez, feta efectiva el 2 de maig, d’abandonar el Grup Municipal de Cornellà en Comú-Crida per Cornellà. Aquesta decisió era traslladada a la candidatura per correu electrònic el passat 17 de maig sense oferir cap mena de justificació. Després d’haver sol·licitat la seva presència a l’Assemblea General de Cornellà en Comú-Crida per Cornellà, no s’ha obtingut cap mena de resposta.

Incompliment dels acords presos en assemblea
D’acord amb el codi ètic de Cornellà en Comú-Crida per Cornellà, aprovat per unanimitat a l’Assemblea General del 20 de febrer del 2015, i dels «punts de ruptura», aprovats també per unanimitat a l’Assemblea General del 23 de gener del 2015, «els regidors guiaran la seva actuació institucional amb els mandats de l’assemblea» i seran fiscalitzats per la mateixa. Alhora, «l’assemblea controlarà i determinarà els ingressos institucionals dels càrrecs electes», els quals, a més, es van comprometre a renunciar a l’acta si l’assemblea així els ho exigia. Malgrat això, María Carmen López Álvarez no ha fet entrega a la candidatura de les seves indemnitzacions per assistència a òrgans de l’Ajuntament (quantitat que ascendeix fins a 4.680 €), fins i tot havent afirmat en diverses ocasions la renúncia a qualsevol mena d’ingrés durant el debat que Cornellà en Comú-Crida per Cornellà va mantenir al setembre de 2015 respecte de la destinació d’aquests ingressos.

Desvinculació de la candidatura
Malgrat el compromís que significa presentar-se a unes primàries i assumir el càrrec de regidora, María Carmen López Álvarez s’ha desvinculat de manera gairebé total de Cornellà en Comú-Crida per Cornellà des de l’assumpció del càrrec. Des del 8 de febrer no ha assistit –i abans ho feia de manera molt irregular– a cap Coordinadora (òrgan amb periodicitat setmanal format pels electes i els representants dels grups de treball i comissions), només va assistir abans del novembre a dues de les reunions quinzenals del Grup Municipal i, de les set Assemblees Generals mensuals celebrades després de l’estiu, ha esquivat aquelles en què hi havia un punt específic de rendició de comptes, assistint només a dues de manera íntegra i a altres dues durant una molt breu estona. Si bé entenem que qualsevol militant puntualment no pugui assistir i tingui dificultats per compaginar la política amb la feina, la família o el lleure, aquesta pràctica s’ha produït de manera excessivament reiterada i sense justificació. A això cal afegir la no resposta de moltes trucades i missatges que se li han traslladat.

Una pràctica antidemocràtica i irrespectuosa
Per tot l’exposat, fets als quals s’afegeixen diverses faltes de respecte cap a altres integrants de la candidatura així com la recent decisió de María Carmen López Álvarez de passar a ser regidora no adscrita i havent intentat durant els darrers mesos, per part de la major part de membres de Cornellà en Comú-Crida per Cornellà i de les organitzacions que hi donen suport, reconduir la situació a través del diàleg i l’entesa i procurant produir els menors costos polítics i emocionals possibles, Cornellà en Comú-Crida per Cornellà expressa que:

1. Comprenem la dificultat que pot suposar ser la cara pública d’unes decisions preses en assemblea i que poden no compartir-se, però allò coherent si s’ha assumit aquest compromís és assumir la contradicció o bé renunciar al càrrec amb totes les conseqüències. Amb tot, no s’ha expressat en cap moment cap desavinença política per part de la regidora.

2. Passar a ésser regidora no adscrita implica l’incompliment d’allò assumit en presentar-se a les eleccions primàries i traslladat a la població com a tret fonamental de la candidatura. Així, significa la decisió unilateral de traslladar al Ple i altres òrgans municipals posicionaments no validats en una Assemblea oberta a tota la població així com la no fiscalització dels ingressos provinents de l’exercici del càrrec (com a no adscrita, fins a 900 € mensuals).

3. Exigim, en aplicació del codi ètic i dels «punts de ruptura» de Cornellà en Comú-Crida per Cornellà, que la mateixa regidora va aprovar en Assemblea General i que va signar en presentar-se a les eleccions primàries, que María Carmen López Álvarez renunciï a l’acta de regidora de l’Ajuntament de Cornellà. No entenem els càrrecs polítics com un xec en blanc ni com un exercici individual sinó com un altaveu de les decisions preses col·lectivament i horitzontal.

Cornellà en Comú-Crida per Cornellà
Alternativa d’Esquerres de Cornellà
Pirates de Catalunya
Podem
Procés Constituent

Aquesta entrada ha esta publicada en BLOG EN COMÚ. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *