Ple ordinari 31/03/2016

Un altre mes, us oferim el resum del Ple municipal. En clar contrast amb el mandat anterior, amb plens molt breus, aquest és el segon Ple –en els pocs mesos que portem de mandat– que acaba a l’hora límit (no poden acabar més enllà de les 00.30). De fet, l’Alcalde ens treu la paraula i ens impedeix, en el torn de precs i preguntes, fer servir uns segons per realitzar la segona pregunta.

A més del vídeo del Ple (trobareu el minut en què es tracta cada punt al títol), us deixem el debat Les Veus de la Ciutat, emès l’1 d’abril a Ràdio Cornellà, en què vam participar per tractar els punts 8 (modificació de crèdit), 15 i 16 (assessors i retribucions):

Aquí trobareu íntegres els documents relatius a cada punt.


COMISSIÓ D’ECONOMIA I INNOVACIÓ

8. Modificació de crèdit 5/2016 (min 12:50)
Es tracta d’una modificació del pressupost per un valor de més de 10 milions d’euros, amb partides molt diverses. Una part important va destinada a eixugar el deute de Procornellà, una altra partida va destinada a FCC (pel servei d’escombraries) i una altra va destinada a millores a l’escola Virolai.

El nostre posicionament: compartim la partida destinada al Virolai, però no la majoria de la resta de partides. Ajuntar-ho tot en una única votació és una pràctica antidemocràtica del Govern municipal del PSC per tal d’arrossegar-nos a votar a favor de tot el conjunt si no ens volem fer la foto votant en contra d’una despesa social, a la qual ens havíem compromès tots els grups, com és la del Virolai.

A favor: PSC, C’s, ICV-EUiA, PP
Abstenció: CEC-CPC, ERC


9. Modificació de crèdit de Ràdio Cornellà (min 42:15)
Partida destinada a la contractació de personal per a l’emissora local. Al Ple de constitució ja vam fer esment de la nostra especial preocupació per les precàries condicions dels treballadors i treballadores de Ràdio Cornellà.

A favor: PSC, CEC-CPC, C’s, ERC, ICV-EUiA, PP


10. Iniciar el procediment per nomenar Esteban Cerdán fill adoptiu de Cornellà (min 43:30)
Proposta presentada per CEC-CPC per tal d’iniciar el procediment. Formalment, s’inicia amb un decret d’alcaldia a iniciativa del mateix alcalde o d’un terç dels regidors. Per tant, amb els 9 regidors de CEC-CPC, ERC i ICV-EUiA, es veu obligat a iniciar el procediment, que finalitzarà –llavors sí– amb l’aprovació per part del Ple. Cal destacar que el PSC ens va exigir que retiréssim el punt, cosa que no vam fer en no comprometre’s la portaveu del Grup Socialista que s’iniciaria el procediment i que finalitzaria amb el vot favorable del mateix grup.

A favor: CEC-CPC, ERC, ICV-EUiA
En contra: PSC, C’s, PP


COMISSIÓ DE POLÍTIQUES SOCIALS I COMUNITÀRIES

11. Sotmetre a debat públic la creació d’un Consell Municipal de Joves (min 1:09:30)
Proposta presentada per CEC-CPC per tal que es pogués treballar i consensuar a la Comissió Informativa. Malgrat això, la proposta no va ser sotmesa a debat a la Comissió i va passar directament al Ple. És per això que vam sol·licitar que el punt quedés sobre la taula, tal com estableix el ROM, per tal que s’ajorni per al següent Ple i així poder consensuar una proposta amb la resta de grups (alguns dels quals havien presentat esmenes).


COMISSIÓ DE TERRITORI I ESPAI PÚBLIC

12. Conveni amb l’Agència d’Habitatge de Catalunya (min 1:27:50)
Conveni que anualment signa l’Ajuntament amb la Generalitat, pel qual rep diners destinats a l’Oficina Local d’Habitatge.

El nostre posicionament: no estem en contra que vinguin diners destinats a política d’habitatge, però ni el model actual és el nostre ni en sabem el destí concret.

A favor: PSC, C’s, ERC, ICV-EUiA, PP
Abstenció: CEC-CPC


MOCIONS D’ALCADIA

14. Adhesió al 9 de març com a dia de les persones desaparegudes sense causa aparent (min 1:44:55)
A favor: PSC, CEC-CPC, C’s, ERC, ICV-EUiA, PP


15 i 16. Assessors i retribucions dels portaveus (min 1:50:25)
Arran de la moció aprovada al novembre per “millorar la tasca dels grups municipals de l’oposició”, cada grup pot triar entre nomenar un assessor amb una retribució de 35.000€, o bé la dedicació completa del portaveu per 49.900€. El PSC ha rebutjat l’assessor, mentre que ERC i nosaltres no ens hem pronunciat. En aquest punt s’aprova un assessor per a ICV-EUiA, un per a C’s i la substitució de l’Assessor de Polítiques d’Igualtat i del Coordinador d’obres de projectes municipals per dos Assessors de projectes d’innovació social i urbana, la funció dels quals no ha estat explicada.

El nostre posicionament: malgrat que la dedicació parcial o total de persones per tal de fer tasques polítiques d’oposició pot ser útil o fins i tot necessària, les retribucions són desorbitades –nosaltres assumíem el compromís d’uns sous de com a màxim 3 Salaris Mínims (poc més de 27.000€)– i, a més, hi ha altres prioritats: mentre no s’hagin cobert totes les necessitats socials, no ens podem permetre despeses d’aquest tipus, per reduïdes que siguin. Amb tot, els càrrecs que desenvolupen funcions directives entenem que no haurien de ser contractats com a personal eventual sinó a través d’oposició, com vam defensar a l’aprovació del cartipàs al juny. Traslladarem l’acord a Fiscalia perquè l’acord podria ser il·legal o frau de llei –tal com s’assenyala en un informe de Secretaria i com ha denunciat la Fiscalia a Santa Coloma de Gramenet–, assignant funcions directives a personal de confiança.

A favor: PSC, C’s, ICV-EUiA, PP
En contra: CEC-CPC
Abstenció: ERC


MOCIONS DELS GRUPS MUNICIPALS

1. Moció de CEC-CPC per declarar Cornellà municipi compromès amb les finances ètiques (min 2:26:45)
Moció perquè l’Ajuntament treballi en la mesura del possible amb la banca ètica, traspassant-hi tots els seus actius. La banca tradicional té una finalitat exclusivament lucrativa i especulativa i té les mans tacades de sang amb el finançament d’armament, milers de desnonaments o estafes com les preferents. El PSC presenta una esmena a la totalitat per buidar-la absolutament de contingut: entre d’altres, parla de “continuar treballant”, quan només es fa des de la Fundació per a l’atenció a persones dependents, fet insignificant comparat amb tot l’Ajuntament i els seus ens. Alhora, incorporem esmenes d’ERC i ICV-EUiA que milloren el redactat i incorporen la necessitat d’una banca pública.

Moció alternativa del PSC (primera ronda)
A favor: PSC
En contra: CEC-CPC, ERC, ICV-EUiA, PP
Abstenció: C’s

Moció alternativa del PSC (segona ronda, en produir-se empat)
A favor: PSC, C’s
En contra: CEC-CPC, ERC, ICV-EUiA, PP

La moció de CEC-CPC no se sotmet a votació en aprovar-se la del PSC


2. Moció de CEC-CPC per establir un sistema d’ajuts per a estudiants universitaris i de cicles formatius (min 3:13:00)
Proposta per millorar substancialment les beques establertes fa un any pel PSC, que el mateix Govern reconeix que no van funcionar. Els ajuts suposarien cobrir la totalitat de la matrícula per a les rendes més baixes, i una reducció en funció de la renda per a la resta, així com equiparar tots els estudis universitaris (actualment estan classificats en tres categories per determinar-ne el preu, cosa que limita la capacitat d’elecció). Alhora, es canvia el requisit de tenir un 7 de mitjana pel d’aprovar el 50% dels crèdits; els requisits acadèmics sovint constitueixen barreres econòmiques, ja que els estudiants que viuen en entorns socioeconòmics menys favorables, tendeixen a tenir pitjors qualificacions. Finalment es proposava no exigir en cap cas cap retorn de l’ajut, cosa que el convertia en un crèdit a canvi de realitzar un treball.

A favor: CEC-CPC, ERC, ICV-EUiA
En contra: PSC, PP
Abstenció: C’s


3. Moció de C’s per implantar Wi-Fi a Cornellà (min 3:37:10)
Presentem esmenes per no treballar amb Telefónica (Compromís de les escales), per potenciar Guifi.net i per apostar perquè el sector de les telecomunicacions sigui íntegrament públic.

Esmenes CEC-CPC
A favor: CEC-CPC, ERC, ICV-EUiA
En contra: PSC, C’s, PP

Moció C’s
A favor: PSC, C’s, PP
Abstenció: CEC-CPC, ERC, ICV-EUiA


4. Moció de C’s per adherir-se a la Resolució 1815 del Consell d’Europa, relativa a les radiacions electromagnètiques (min 3:52:20)

A favor: PSC, CEC-CPC, C’s, ERC, ICV-EUiA, PP


5. Moció d’ERC per reordenar la mobilitat a la plaça de l’Estació (min 4:00:50)
Es proposen carrers de doble sentit, redissenyar rotondes, crear espais per als carrils bici i crear camins més directes i segurs per als vianants.

A favor: CEC-CPC, ERC, ICV-EUiA
En contra: PSC, PP
Abstenció: C’s


6. Moció d’ERC perquè l’Estat transfereixi la infraestructura d’Adif a la Generalitat (min 4:17:30)

A favor: PSC, CEC-CPC, ERC, ICV-EUiA
En contra: C’s, PP


7. Moció d’ICV-EUiA sobre els contractes-programa i de suport als treballadors dels serveis socials (min 4:28:35)

A favor: PSC, CEC-CPC, C’s, ERC, ICV-EUiA, PP


8. Moció d’ICV-EUiA en commemoració del 85è aniversari de la II República (min 4:43:05)
ERC presenta esmena per substituir “plurinacionalitat” per “dret a l’autodeterminació” on s’esmenten els “valors republicans”. El PSC en presenta una perquè la bandera no es col·loqui a l’Ajuntament sinó en un equipament municipal i “sempre que hi hagi consens”.

Esmena d’ERC
A favor: CEC-CPC, ERC, ICV-EUiA
En contra: PSC, C’s, PP

Esmena del PSC
A favor: PSC, ERC, ICV-EUiA
En contra: CEC-CPC, C’s, PP

Moció d’ICV-EUiA
A favor: PSC, CEC-CPC, ERC, ICV-EUiA
En contra: C’s, PP


9. Moció del PP perquè la selecció espanyola de futbol jugui a Cornellà (min 5:12:05)
Retirada.


10. Moció del PP en defensa de les diputacions provincials (min 5:14:10)
El PSC presenta una esmena a la totalitat que introdueix el concepte de modernització de les diputacions.

El nostre posicionament: les diputacions es creen com a instrument de control i imposició sobre el territori i són –com la mateixa moció diu– “un element clau per a la vertebració nacional”, cosa que suposa la imposició d’un model nacional que el poble no ha pogut decidir; cada territori ha de ser sobirà per articular-se com decideixi. A més, no responen a la realitat social, cultural o econòmica del territori. Apostem pel municipalisme, és a dir, pel municipi com a entitat política bàsica i l’articulació del territori i de les institucions de baix cap a dalt. La moció del PSC no aporta res, només és maquillatge.

Moció alternativa del PSC
A favor: PSC, PP
En contra: CEC-CPC, C’s, ERC, ICV-EUiA

La moció del PP no se sotmet a votació en aprovar-se la del PSC.

Aquesta entrada ha esta publicada en PLENS. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *