Ple ordinari 30/07/2015

Aquest 30 de juliol s’ha celebrat el primer ple ordinari del mandat, que incloia la segona part del cartipàs, l’adjudicació del servei de neteja i clavegueram, l’aprovació dels comptes del 2014, les primeres propostes de les comissions informatives i les primeres mocions dels grups municipals. Aquí va el resum dels principals punts:


COMISSIÓ D’ECONOMIA I INNOVACIÓ

5. Adjudicació del servei de neteja viària, recollida de residus i clavegueram a FCC
Adjudicació del servei, durant quatre anys, a Fomento de Construcciones y Contratas, S.L., amb un contracte per valor de 29.555.485,08€.

El nostre posicionament:
Es tracta d’un concurs fet a mida d’FCC
Apostem per la gestió directa –municipalitzar– amb possibilitat de mancomunar el servei amb municipis veïns (amb l’estalvi de l’IVA i el benefici empresarial que suposaria, per revertir-lo en la creació de llocs de feina o la millora del servei)
No s’han inclòs clàusules de protecció social per a les treballadores
FCC destaca per reprimir els treballadors i els seus representants

A favor: PSC
En contra: CEC-CPC, ERC
Abstenció: C’s, ICV-EUiA, PP


6. Aprovar els comptes del 2014 de l’Ajuntament, Ràdio Cornellà i Procornellà
El nostre posicionament: No hem tingut prou temps ni eines d’anàlisi (només les han tingut els grups presents a l’anterior mandat) per poder emetre un posicionament.

A favor: PSC, ICV-EUiA
En contra: CEC-CPC, C’s
Abstenció: PP, ERC


COMISSIÓ DE TERRITORI I ESPAI PÚBLIC

9. Canvi d’usos de l’Institut Gaudí de la Construcció
L’antic Institut Gaudí de la Construcció, situat al carrer Cobalt, és actualment propietat de l’Ajuntament i està qualificat com a equipament docent. El govern municipal proposa canviar els usos perquè pugui ser qualsevol tipus d’equipament.

El nostre posicionament: no donarem carta blanca a l’Ajuntament perquè hi faci el que vulgui. Si hi hagués sobre la taula, associat al canvi d’usos, un projecte concret, el podríem valorar.

A favor: PSC, C’s ICV-EUiA
En contra: CEC-CPC
Abstenció: ERC, PP


10. Modificar el conveni de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya amb l’Ajuntament
A l’abril del 2015 es va aprovar la pròrroga d’aquest conveni segons el qual la Generalitat aporta 29.098€ a l’Oficina d’Habitatge de Cornellà. Això es tractaria d’un error i en aquest punt es proposa modificar-ho perquè la quantitat siguin 27.643€.

El nostre posicionament: com que no sabem quin és l’ús concret que en farà l’Oficina d’Habitatge, no podem posicionar-nos a favor tot caient en el localisme extrem de “tots els diners per a Cornellà”. A més, puntualitzem que l’Oficina d’Habitatge és necessària com a pal de paller de la política d’habitatge social, però l’actual model no és el nostre, perquè l’habitatge social és inexistent.

A favor: PSC, C’s, ERC, ICV-EUiA, PP
Abstenció: CEC-CPC


11. Compra de Can Bagaria a Procornellà
Procornellà va comprar Can Bagaria per 4 milions d’euros, va estar intentant vendre-la a preu de mercat i no ho ha aconseguit. Ara l’Ajuntament proposa comprar-la a l’Ajuntament per poc més de 2 milions.

El nostre posicionament: ens manca molta informació i, per la que tenim, això només respon a la política especulativa que ens ha dut a la crisi i a la necessitat d’eixugar el deute de Procornellà

A favor: PSC, ICV-EUiA
En contra: CEC-CPC, PP
Abstenció: C’s, ERC


MOCIONS DE L’ALCALDIA-PRESIDÈNCIA
25 punts relatius a nomenaments, que l’Alcalde va proposar votar en bloc (amb la nostra oposició) i dos punts relatius a la dedicació de l’assessora de polítiques d’igualtat i el portaveu d’ICV-EUiA

12. Rectificar error del ple del 2 de juliol sobre la dedicació de l’assessora de polítiques d’igualtat
Al ple del 2 de juliol es va aprovar, per a l’assessora de polítiques d’igualtat, una dedicació de 16 hores (com s’havia aprovat el 2011) i una retribució de 13.354€. Des de l’alcaldia es diu que això és un error, i que la dedicació és de 9 hores (així ho havia estat des d’octubre del 2012) i la retribució de 14.345€. L’expedient d’aquest punt mostrava converses en què l’únic motiu del canvi era rebaixar la cotització per no perjudicar la pensió de jubilació de la persona que assumeix el càrrec.

El nostre posicionament: a l’anterior ple ja ens vam mostrar en contra d’aquests càrrecs i, a més, no hi ha cap justificació política raonable per al canvi.

A favor: PSC, PP
En contra: CEC-CPC, C’s
Abstenció: ERC


23. Representants en el Consell General del Consorci Urbanístic per al desenvolupament de l’ARE Ribera-Salinas
El nostre posicionament: seguint un criteri de proporcionalitat, si són tres representants ens en correspondria un. En tot cas, votem en contra perquè estem contra el que suposa l’ARE Ribera-Salinas: especulació, destrucció del territori i habitatges innecessaris quan n’hi ha molts buits a la ciutat.


35. Representants en el Consell Municipal de la Comunitat de Municipis de la Plana del Galet
El nostre posicionament: apuntem els problemes que suposa l’actual terme municipal amb el Prat (que respon a l’antic curs del riu) i la necessitat de canviar-lo perquè coincideixi amb el curs actual del riu. Primer la gravera i, ara, el centre comercial i l’estadi de futbol, generen problemes al barri de Riera i a tot Cornellà mentre els beneficis se’ls emporta l’Ajuntament del Prat.


37. Representants en el Centre de Normalització Lingüística
Sis representants nomenats pel ple municipal a proposta dels grups: 2 PSC, 1 CEC-CPC; 1 C’s, 1 ERC i 1 ICV-EUiA. La pràctica del PSC ha estat proposar als partits que nomenin el seu representant i autoadjudicar-se els llocs dels que han preferit no fer-ho (el PP en aquest cas).

El nostre posicionament: celebrem la proporcionalitat en la representació, malgrat que sigui casual. Denunciem la pràctica arbitrària i antidemocràtica del PSC en el repartiment dels representants i remarquem la importància de la presència de tots els grups, inclòs el PP, en la normalització del català.


MOCIONS DELS GRUPS MUNICIPALS

1. Moció contra l’homofòbia, la transfòbia i l’assetjament escolar al col·lectiu LGBTI (CEC-CPC, C’s, ERC i ICV-EUiA)
Inicialment una moció contra l’assetjament escolar de l’Observatori Contra l’Homofòbia i que hem ampliat per incloure des d’acords simbòlics com penjar la bandera LGBTI el 28J i el 17M fins a d’altres com la creació d’un Consell Municipal de persones LGBTI. Text complet. Esmena del PSC.

El nostre posicionament: l’esmena del PSC l’únic que fa (a més de rebaixar de manera important el contingut del punt segon, sobre la visibilització de la bandera) es tirar-se floretes, quan gran part del que s’exposa és mentida

Esmena del PSC
A favor: PSC, C’s, PP
En contra: CEC-CPC, ERC, ICV-EUiA

Moció, amb l’esmena aprovada
A favor: PSC, CEC-CPC, C’s, ICV-EUiA, PP
En contra: ERC


2. Moció de C’s sobre l’skatepark d’Almeda
C’s proposa tancar l’skatepark d’Almeda per l’estat en què es troba i fer un nou parc multiusos en una altra ubicació de la ciutat ja que l’actual “no és segura, ni cèntrica, ni acollidora”. Text complet. Esmena del PSC.

El nostre posicionament: tant de la moció com de l’esmena, compartim només algunes coses. No apostem pel tancament sinó per mantenir-lo en bones condicions (i el mal estat no es deu exclusivament a un acte vandàlic com afirma el PSC, sinó a una manca de manteniment que bé de llarg). En lloc de criminalitzar una zona de Cornellà com a “poc segura i acollidora”, hem de crear les condicions perquè ho sigui si no ho és. Podem estudiar la possibilitat de fer un nou skatepark –que ha de ser multiusos sí o sí– en un altre barri, però els barris perifèrics com Almeda també poden tenir equipaments i més en una ciutat petita com la nostra; cal que promocionem i facilitem l’ús de l’actual per als veïns de tots els barris.

Moció i esmena
A favor: PSC, C’s, ERC, ICV-EUiA, PP
Abstenció: CEC-CPC


3. Mocions del PP i ERC sobre l’Associació de Municipis per la Independència
Text de les mocions.

El nostre posicionament: en el cas de la moció del PP, estem d’acord amb la proposta d’acord (que els grups es posicionin sobre l’AMI), però diferim radicalment del relat que fa a l’exposició de motius, obviant la repressió per motius polítics, culturals i lingüístics que el poble de Cornellà (catalans nascuts aquí o arreu de l’Estat espanyol) va patir entre el 1939 i el 1977, lloant la Constitució del 1978 i denunciant la suposada voluntat de l’independentisme de trencar la convivència entre catalans. En el cas de la moció d’ERC, apostem perquè l’adhesió a l’AMI es voti en un referèndum i denunciem el caràcter anticastellà (amb una confusió constant entre elits espanyoles i nació castellana) i purament economicista (sense entendre la independència com un assoliment de drets nacionals i obviant l’espoli de classe) dels seus estatuts, així com que es tracta d’una entitat hegemonitzada per CDC. Fem una crida als independentistes progressistes honestos a no anar de la mà de la dreta, cosa que no ens portarà a la llibertat nacional, i als federalistes i confederalistes a apostar per un procés constituent català, perquè la Constitució espanyola és irreformable.

Moció d’ERC
A favor: ERC
En contra: PSC, C’s, ICV-EUiA, PP
Abstenció: CEC-CPC

Aquesta entrada ha esta publicada en PLENS. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *